dijous, 25 d’octubre del 2012

JClic. Juguem?

http://www.juntadeandalucia.es/averroes/jclic/

No sé si recordereu que, a la publicació del 3 d'octubre del 2012, vaig comentar que ens havien ensenyat un programa, el JClic (1), que es troba a la xarxa i que ens permet crear les nostres pròpies activitats. Avui, ha vingut el creador d'aquest programa i ens ha parlat de les noves tecnologies en general, ens ha ensenyat algunes pàgines dirigides als professionals de l'educació (veure apartat "Recursos d'interès") i, finalment, ens ha explicat el funcionament del JClic. Ha estat una conferència un mica feixuga perquè ens ha donat molta informació en poca estona però, alhora, interessant i útil de cara al nostre futur professional.

El JClic forma part del software lliure o programari lliure* i consta d'un conjunt d'aplicacions informàtiques que permeten a l'usuari crear diferents tipus d'activitats: associacions, ordenació, activitats de text, mots encreuats, sopes de lletres, etc. Aquest programa és un recurs més que està a l'abast dels docents i que considero de gran utilitat ja que et permet dissenyar i crear les activitats com vulguis, adaptant-les si és necessari, compartir-les amb els companys de professió... I, sobretot, ofereix la possibilitat que els infants aprenguin d'una manera diferent i profitosa; els nens estan en ple contacte amb les noves tecnologies i, per tant, a més a més de treballar continguts curriculars, aprenen a utilitzar-les. Aquest últim punt és molt important tenint en compte que les noves tecnologies estan canviant el nostre entorn social, econòmic i cultural i que l'escola ha de ser conscient d'aquests canvis i ternir-los en compte. No es tracta de fer el mateix de sempre amb eines noves, ja que això no comporta canvis profunds, sinó també, plantejar EL QUÈ s'ha de fer. 

Com a futura mestra, m'agradaria poder ensenyar als meus alumnes aquells coneixements més rics i necessaris. Per tant, considero fonamental ser competent en alfabetització digital perquè ells ho hauran de ser en un món cada cop més digitalitzat. 

* Entre d'altres coses, el programari lliure...:
  • fomenta la col·laboració i la participació democràtica
  • dóna llibertat i independència
  • és segur
  • es pot millorar i adaptar
  • es pot donar als alumnes i instalar-lo on es vulgui
  • és econòmic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada